Ontdek onze bieren

Process

 

 

  • Maischen - mengen

De grofgemalen mout wordt gemengd met warm water. Gelijdelijk aan wordt er meer en meer warm water (90°C) toegevoegd waardoor er verschillende temperaturen worden bereikt, dit zorgt ervoor dat de verschillende enzymen-families kunnen werken. Hier wordt het zetmeel omgezet in suiker.


 

  • Klaren - filteren

Na enkele uren blijft er een suikerrijke vloeistof over, waarin er nog vaste bestanddelen ronddrijven. Deze bestanddelen zijn verder niet meer nodig en moeten worden gefilterd. De geklaarde vloeistof die overblijft wordt 'wort' genoemd en gaat nu naar de kookketel. De vaste bestanddelen, ook 'draf' of 'bostel' genoemd, worden nog eens goed gewassen met warm water, om zo alle aanwezige suikers te recupereren. Het 'draf' wordt nadien gebruikt als compost op de velden.

 

  • Het koken

De suikerrijke wort wordt opgewarmd in de kookketel, waardoor deze gesteriliseerd wordt en de smaken geconcentreerd. Hier voegen we ook de verschillende soorten hop toe die de wort zullen aromatiseren. Na deze stap is het zeer belangrijk om het wort niet meer in contact te laten komen met bacteriën. Alle volgende stappen worden gerealiseerd in gesteriliseerde kuipen en machines.

 

  • Het decanteren

In de inoxen decantatiekuip zakken de overblijvende restjes van hop en gerst naar de bodem en wordt het wort nu heel helder.
 

  • Het koelen

Na de decantatie moet het wort afgekoeld worden tot een temperatuur van 20°C. Dit gebeurt in een warmtewisselaar.

 

  • De eerste gisting

Als het wort voldoende is afgekoeld, voegen we de gist toe. Eerst zal de gist zich vermenigvuldigen. Na ongeveer 8u zal ze de gistbare suikers beginnen omzetten in alcohol en koolzuur (CO2). Na 5 dagen is de gisting gedaan en zijn de typische aroma's ontwikkeld.

 

  • Het lageren - rijpen

Nu gaat het bier rijpen in de lagertanks in de koude kamer op 1°C. Het rijpen duurt ongeveer 15 tot 20 dagen.

 

  • Het bottelen

Voor we beginnen met het bier te bottelen, voegen we eerst nog de droge gist toe en een beetje suiker.

Eerst worden de hergebruikflesjes vanbuiten en vanbinnen gewassen in de afwasmachine, daarna worden ze gevuld en worden de flesjes gesloten met een kroonkurk of een beugeldop. Daarna worden ze van een etiket voorzien en wordt er automatisch een lotnummer gedrukt om de traceerbaarheid van onze bieren te kunnen garanderen.

Deze keten heeft een capaciteit van 3000 flesjes per uur of 28.000 flesjes voor de 2 bottelingsdagen samen.

 

  • De tweede gisting – hergisting op fles

Hier zet de nieuwe gist het suiker om in alcohol en koolzuur. De flesjes worden gesloten en bewaard in een warme kamer (25°C), het koolzuur dat zo geproduceerd wordt, blijft in de fles. Deze hergisting zorgt dus voor een natuurlijk bruisend bier.